Reglerna och friheten ‒ bild, poesi och politik
Föreläsare: Anders Olsson, docent i engelska, Mittuniversitet
Datum och tid: Torsdag 1 september, kl 10.00 -12.00
Innehåll: Livet är en kryssning mellan regler och frihet. Vi förhåller oss till regler för hur livet ska vara, och vi vill vara fria att göra det vi själva vill.
Så är det för alla, och så var det för den spanske konstnären Francisco Goya. Det skildrade Anders i sina föreläsningar om honom under hösten 2021. Så var det också för många av hans samtida i det tidiga 1800-talets Europa. Anders anknyter i denna föreläsning till reglerna och friheten och tecknar porträtt av tre personer i Goyas
samtid: bildkonstnären William Hogarth i London, poeten Erik Johan Stagnelius i Stockholm, skriftställaren och den politiske idealisten Tom Paine, i London, Paris, New York.
Hur förhåller sig reglerna till friheten, friheten till reglerna? I denna föreläsning är det Hogarth, Stagnelius och Tom Paine som får ge oss sina svar.
Lokal: Sambiblioteket, Olof Högbergsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Agnetha Höglund Sjölander, 070-5280854, agnethahs@gmail.com
Gräv där du står
Några exempel från ett yrkesliv med spaden i hand
Föreläsare: Arkitekt SIR/MSA Bertil Harström, Sundsvall
Datum och tid: Torsdag 8 september, kl 13.00 -15.00
Innehåll: Med sin bas i Tunbyn utanför Sundsvall har Bertil Harström ritat prisbelönta inredningar och hus över hela landet. Mest känd är han nog för sitt långvariga engagemang i Tree Hotel i Harads, och det nyligen invigda Arctic Bath. Bertil ser stora möjligheter i att koppla designarbetet till lokal utveckling, exempelvis nya miljövänliga massivträhus som Vistet och utvecklingsprojekt som Made in Jämtland. Vad kan ekoturismen betyda för oss?
Och vad menar en inredningsarkitekt när han säger att han jobbar med en spade i handen? Vad är det han gräver efter?
Lokal: Sambiblioteket, Olof Högbergsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Bengt Schibbye, 070-6665210, bengt@schibbye.se
Anna Kaijser – första kvinnliga läkaren i Härnösand
Föreläsare: Eva Kaijser, journalist och författare
Datum och tid: Tisdag 13 september, kl 13.00 -15.00
Om föreläsaren: Eva Kaijser, journalist och författare, har under många år arbetat på Sveriges Radio. Hon har tidigare skrivit om de verkliga kvinnorna bakom SVT-serien ”Fröken Frimans Krig”.
Innehåll: Anna Kaijser tog sin läkarexamen 1901 som en av de första kvinnorna i Sverige. De andra var alla ogifta utan barn, men inte Anna. Hon ville ha både jobb och familj. Detta i en tid då gifta kvinnor var omyndiga och varken hade rösträtt eller egna pengar.
Berättelsen om Anna bygger på flera tusen brev. De skildrar Annas liv som mor och skolläkare i Härnösand i början av 1900-talet, medan världen skakas av krig och pandemier. Anna Kaijser lyckades leva livet fullt ut som både läkare och mamma – mot alla odds.
Lokal: Teatern, Lilla scenen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Kerstin Holmstén, 070-398 18 14, tetta_eriksson@hotmail.com
Från dixie till engelsk pop
Föreläsare: Åke Dahlbäck, musiklärare och jazzmusiker
OBS! Ändrade datum p.g.a. att första föreläsningen ställs in på grund av sjukdom.
Datum: Föreläsningsserie den 17 (inställd) den 24 september, följt av den 1, 8, 15 och 29 oktober
Tid: Lördagar kl 12.00 -14.00
Innehåll: Från dixie till pop. Under två decennier från krigsslutet till 1965 förändrades populärmusik och centrum flyttades från USA till England. Vad låg bakom ”The British invasion” som fenomenet ofta kallas? Och vilken roll spelade den inhemska populärmusiken?
17 september: Bunk lives! Det var det jag visste!
Hur revival-stilen blev stor på båda sidor Atlanten
24 september: The Barber and his friends
När topplistorna dominerades av dixie
1 oktober: Skiffle i ett skafferi
Hur musikerna blandar olika ingredienser till något smakfullt
8 oktober: Ett skiffleband från Liverpool hittar till USA
Några tonåriga grabbar blandar music hall, skiffle och rock
15 oktober: ”We all played skiffle”
The British invasion och hur de skapade musik
Lokal: Sambiblioteket, Olof Högbergsalen
Avgift: 250 kr
Observera att datumen för föreläsningarna har ändrats.
Den första föreläsningen blir den 24 september och i oktober blir datumen den 1, 8, 15 och 29 oktober.
Kontaktperson: Anita Ljunglöf, 0703–338476, anita.ljunglof@gmail.com
Nobelprisets historia
Föreläsare: Gustav Källstrand
Datum och tid: Tisdag 20 september, kl 13.00 -15.00
Om föreläsaren: Gustav Källstrand är uppvuxen i Härnösand. Han har studerat idehistoria vid Stockholms och Linköpings universitet. Disputerat och forskar vidare om Nobelprisets historia.
Gustav kallar sig Nobelnörd. Han är programredaktör vid Nobelmuséet och hans folkbildande ambitioner får uttryck i podden ”Idéer som förändrar världen”. Han nominerades 2021 till ”Guldörat” i kategorin ”Årets intervju”. Gustav är återkommande kommentator i SVT i samband med Nobelprisfestligheterna.
Innehåll: Redan själva idén i Nobels testamente var kontroversiell – att i ett tidevarv av nationalism skapa ett pris som inte skulle ta hänsyn till nationalitet gick emot strömmen. Att vapentillverkaren Nobel dessutom ville dela ut pris för fredsarbete – som skulle delas ut i Norge! – fick många att reagera. Under 120 år har priset å ena
sidan stadigt vuxit i anseende och trovärdighet, och å andra sidan ständigt varit omdebatterat. Fredspriset har en särställning, men även inom vetenskap har val ifrågasatts. Stridsgasens uppfinnare Fritz Haber fick kemipriset, upptäckten av lobotomi har belönats, och dessutom: varför verkar alla pristagare vara män?
Hur påverkas Nobelpriset av dessa diskussioner? Hur ser prisets framtid ut?
Lokal: Teatern, Lilla scenen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com
Föreläsning och konsert: judisk musik
Föreläsare: Jonas Liljeström med trion Salamander
Datum och tid: Tisdag 27 september, kl 13.00 -15.00
Om föreläsaren: Jonas Liljeström är musiker med fiol som huvudinstrument och medlem i gruppen Salamander som bidrar med musikexempel under föredragets gång. Han är också musikvetare, utbildad vid Göteborgs universitet och med musiketnologi och folkmusikforskning som specialområden. Salamander är en Göteborgsbaserad trio som spelar passionerad och känsloladdad musik ur olika judiska traditioner, främst sefardiskjudiska visor från Medelhavsområdet men även chassidiska religiösa visor och lite klezmer.
Innehåll: Föredraget följer judarnas historia från deras tidigaste ursprung i östra Medelhavsområdet till idag och handlar bland annat om judarnas samröre med majoritetsbefolkningarna i de områden där de levt, deras rika bidrag till kultur och vetenskap samt om antisemitismens framväxt och utveckling. Fokus ligger på de ashkenasiska och sefardiska judarnas historia men andra mindre kända judiska befolkningsgrupper med rötter i antiken kommer också att föras på tal, till exempel de persiska, indiska, etiopiska och kinesiska judarna.
Föredraget ledsagas av levande musikexempel. Efter föredragsdelen följer en sektion för frågor och diskussion, följt av en ren konsertdel med mer musik. Föredragshållaren Jonas Liljeström har själv delvis judiskt påbrå.
Lokal: Sambiblioteket, öppna ytan plan 4
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Margareta Brodin, 070-2969189, k.m.brodin@telia.com
USA inför valen 2022 och 2024 – står demokratin på spel?
Föreläsare: Erik Åsard
Datum och tid: Torsdag 29 september, kl 13.00 -15.00
Om föreläsaren: Erik Åsard, född och uppvuxen i Härnösand, är professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap. Han medverkar regelbundet med analyser och kommentarer i radio och tv och i tidningar som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.
Erik Åsard är en av landets främsta USA-kännare och var under 25 år föreståndare för Svenska Institutet för nordamerikastudier (SINAS) vid engelska institutionen, Uppsala universitet, och utgav under den perioden närmare ett 20-tal böcker på egen hand eller tillsammans med andra.
Innehåll: Republikanerna under Donald Trump har blivit ett alltmer auktoritärt parti, vars företrädare och anhängare accepterar lögner och misstror demokratin. Vad händer med den politiska demokratin om de skulle återvinna makten i kongressen i höstens val? Erik Åsard skisserar några tänkbara framtidsscenarier.
Lokal: Sambiblioteket, Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Agnetha Höglund Sjölander, 070-5280854, agnethahs@gmail.com
Staffan Söderblom och Wallenbergaffären
Föreläsare: Omi Söderblom
Datum och tid: Tisdag 11 oktober, kl 13.00 -15.00
Om föreläsaren: Omi Söderblom, född 1950 i Uppsala, är jurist och har arbetat som domare i Svea hovrätt. Omi är barnbarnsbarn till Nathan Söderblom, Sveriges ärkebiskop och också mottagare av Nobels fredspris för sina ekumeniska insatser. Omi har tidigare utgivit en kritikerrosad biografi om anfadern Nathan och hans stora familj. Staffan Söderblom var hennes farfars bror.
Innehåll: Staffan Söderblom (1898-1985), en av Nathans söner, var ämbetsman vid UD före och under andra världskriget. Som minister vid svenska beskickningen i Moskva kom Söderblom att arbeta med att klargöra Raoul Wallenbergs mystiska försvinnande och öde. En undersökning som kulminerade i att som ende svensk förhandla med Stalin. Med nya källor, privata brev och intervjuer med flera historiker visas modig förhandlingsskicklighet när danska judar räddades till Sverige och när det gällde att hålla Sverige utanför kriget. Men gåtan om Wallenbergs öde löstes aldrig.
Lokal: Sambiblioteket, Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com
Hur ska jämställdhet kunna bli det normala?
Föreläsare: Gertrud Åström
Datum och tid: Tisdag 18 oktober, kl 13.00 -15.00
Om föreläsaren: Gertrud Åström är jämställdhetsexpert, statlig utredare av jämställdhetspolitiken, Filosofie och teknologie hedersdoktor vid Luleå Tekniska Universitet, tidigare ordförande i Sveriges Kvinnolobby, numera Sveriges Kvinnoorganisationer, ordförande Östersjöfred, ledamot i Agenda 2030-rådet i Stockholms Stad. Bördig från Kalix.
Innehåll: Hållbarhet och jämställdhet. Ett samhälle som fungerar likvärdigt och bra för kvinnor och män är generellt sett bra på att hitta lösningar på olika problem. Därför är målet om jämställdhet en del i globala, nationella och lokala program för hållbarhet. I Agenda 2030 är jämställdhet ett eget mål men också ett perspektiv på alla andra mål.
”Ojämställdhet kräver inga särskilda insatser, det är normal verksamhet. Jag ser fram emot att lära mig mer om hur vi kan styra mot ett normalt och jämställt tillstånd.”
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Agnetha Höglund Sjölander, 070-5280854, agnethahs@gmail.com
Livsstil och hälsa. Det farliga stillasittandet och bästa maten.
Föreläsare: Mai-Lis Hellenius
Datum och tid: Fredag 21 oktober, kl 13.00 -15.00
Om föreläsaren: Mai-Lis Hellenius, bördig från Medelpad, är läkare och professor vid Karolinska Institutet. Senaste tjänst vid Livsstilsmottagningen Hjärtkliniken KS. Forskningen har inriktats mot kardiovaskulär prevention; förebyggande av hjärtkärlsjukdom med fokus på livsstil.
Innehåll: Hur kan jag leva för att vara så frisk som möjligt? Vad säger forskningen? Många nya undersökningar visar att det går att ändra vanor, med stora effekter på hälsan, och att det aldrig är för sent. Detta är ett trendkänsligt område som diskuteras i tidningar och sociala medier. Men vilka är de vetenskapliga bevisen? Föreläsaren
har skrivit flera populärvetenskapliga böcker. Den senaste boken ”Leva livet”, om hälsa under andra halvan av livet, har nyligen blivit prisbelönt.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com
Bostaden – rättighet eller vara?
Föreläsare: Kerstin Thörn, idéhistoriker
Datum och tid: Tisdag den 25 oktober, kl 13.00 -15.00
Innehåll: Decennierna kring sekelskiftet 1900 var bostadsfrågan något av en ödesfråga. Brist på bostäder, urusla bostäder var de nya stadsbornas verklighet. Filantropi, kooperation och HSB blev svaret på hur bristerna skulle avhjälpas.
Under decennierna kring 1900-talets mitt hade folkhemmet försett människor med allt bättre bostäder och välfärden gav en allt högre bostadsstandard.
Decennierna kring det nya årtusendet ändrade tämligen plötsligt villkoren för en bostad för det goda hemmet. Nu blev bostaden ett investeringsobjekt och en vara på en alltmer överhettad bostadsmarknad. På flera sätt är vi tillbaka till den situation som obemedlade människor befann sig i för mer än hundra år sedan.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Anita Ljunglöf, 0703–338476, anita.ljunglof@gmail.com
Schücks ABC – och ekonomin under osäkra tider
Johan Schück om det ekonomiska läget
Föreläsare: Johan Schück
Datum och tid: Torsdag 27 oktober, kl 13.00 -15.00
Om föreläsaren: Johan Schück är en välkänd ekonomijournalist, länge vid Dagens Nyheter och numera frilans. Han har nyligen skrivit boken ”Schücks ABC” som vänder sig till alla samhällsintresserade som vill ha bättre kunskaper om ekonomi. Alla kan också läsa Johans kommentarer till aktuella händelser på hans ekonomiblogg, med adressen: https://johanschuck.se.
Innehåll: Hans föredrag kommer att dels ge en bredare presentation av samhällsekonomin utifrån hans bok, dels en dagsfärsk bild av den globala situationen efter pandemin och Rysslands invasion av Ukraina. Där ingår även en analys av Sveriges ekonomi efter höstens val, med kommande räntehöjningar och osäkra regeringsutsikter.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Bengt Schibbye, 070-6665210, bengt@schibbye.se
”Jag skriver över ditt ansikte”
Föreläsare: Anna-Karin Palm
Datum och tid: Tisdag 8 november, kl 13.00 -15.00
Innehåll: Författaren Anna-Karin Palm återkommer och berättar om sin senaste bok.
I boken ”Jag skriver över ditt ansikte” följer Anna-Karin Palm sin mors gradvisa försvinnande in i Alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Det blir en berättelse om klassresa och livshunger, om familjehemligheter och en komplicerad mor/dotter-relation, som till slut kan landa i ett slags försoning.
Anna-Karin reflekterar över minne, skrivande och hur ett livs berättelse formas. ”Jag skriver över ditt ansikte” är en stark och berörande skildring av ett kvinnoöde, men också av en familj som förändras i dödens närhet.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Margareta Brodin, 070-2969189, k.m.brodin@telia.com
Industriell evolution för en cirkulär värld
Föreläsare: Mia Hemmingson
Datum och tid: Torsdag 17 november, kl 13.00 -15.00
Om föreläsaren: Mia Hemmingson är född i Örnsköldsvik och uppvuxen i Härnösand. Efter universitetsstudier i Lund följde arbete för SCA i Bryssel, därefter managementkonsult vid McKinsey och VD på modeföretaget Rodebjer. Nu styrelsemedlem och rådgivare i företag som driver innovativa affärsmodeller med ökad hållbarhet i fokus, däribland Renewcell. Mia har hjärtat i Höga Kusten och sommarboende i Köpmanholmen.
Innehåll: Världens befolkning ökar och allt fler människor får en bättre levnadsstandard, vilket är positivt. Med det följer en ökad konsumtion som påverkar klimatet negativt. För att utveckla välståndet och samtidigt minska klimatavtrycket krävs innovation och nya produktionsmodeller som är cirkulära. Det som en gång
producerats måste återanvändas för att spara på jordens resurser. Världen behöver bli mer cirkulär.
Inom mode- och textilbranschen sker nu stora framsteg med innovativa cirkulära modeller. Hur kan Sverige leda den industriella evolutionen mot en cirkulär värld? Hur utvecklas industrin i vårt närområde för att leda denna utveckling? Vilka är nyckelfaktorerna för att lyckas och hur kan vi nå en verklig förändring för det globala
klimatavtrycket?
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com
Härnösand under 1700- och 1800-talen
Rysshärjningarna och frihetstidens nydaning
Föreläsare: Lars Högberg
Datum och tid: Tisdag den 22 november, kl 13.00 -15.00
Om föreläsaren: Lars Högberg har under lång tid studerat Härnösand och dess omgivningar. Han har medverkat i olika projekt, t.ex. om Härnösands maritima arv, och i bildandet av Höga kusten som världsarv.
Innehåll: Rysshärjningarna 1721, innebar en total ödeläggelse av staden. Frihetstiden, ca 1721–1820, innebar en nystart för den förhärjade staden Härnösand, som utvecklades till en lärdomsstad med många framträdande kulturpersonligheter.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Anita Ljunglöf, 0703–338476, anita.ljunglof@gmail.com
På spår mot moderniteten: varför är tåg så fantasieggande?
Föreläsare: Ulla Gudmundson
Datum och tid: Tisdag 29 november, kl 10.00 – 12.00, OBS! tiden!
Om föreläsaren: Ulla är välkänd och populär föreläsare på HPU som kommer till oss även denna höst! Hon medverkar regelbundet i olika tidningar och radioprogram. Tidigare arbetade hon bland annat som analyschef i UD och Sveriges ambassadör i Vatikanen.
Innehåll: Tåg har varit en del av vår värld i 200 år. När järnvägen kom, i början av 1800-talet, var det en revolution lika dramatisk som internet i vår tid.
I 50 år har interrailpasset öppnat Europa för alla som fångats av tågets mystik. Idag är höghastighetståg ett klimatvänligt alternativ till flyget.
Tågen eggar fantasin! Tåg är teknik och romantik. Tåg har stått för dröm och längtan, för äventyr och nya horisonter. De har fascinerat och de har skrämt. De har varit ett verktyg för kolonialism och erövring. De har varit förutsättningen för nya slags krig.
Än idag har den ryska armén särskilda järnvägsbataljoner. Tågen har strategisk betydelse också i det krig som nu pågår i Ukraina.
Tåg och järnvägar har inspirerat författare, konstnärer och inte minst filmare. Möten på tåg är ett klassiskt tema, från Tolstoj till Hitchcock.
Ulla tar oss med på en resa genom historien och litteraturen kring tåg och resande.
Lokal: Teatern, Lilla scenen
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Bengt Schibbye, 070-6665210, bengt@schibbye.se
Rösträtten 100 år – men varför fick vi demokrati?
Föreläsare: Kjell Östberg
Datum och tid: Torsdag 1 december, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Kjell Östberg är historiker och professor emeritus vid Samtidshistoriska Institutet vid Södertörns högskola och har skrivit mycket om demokratisering och sociala rörelser. Han har också skrivit en Augustprisnominerad biografi över Olof Palme. Hans senaste bok, ”Folk i rörelse”, handlar om demokratins
framväxt i Sverige. Kjell är uppväxt i Kramfors
Innehåll: Förra året var det 100 år sedan (nästan) alla vuxna fick rösta. Kampen för demokratin hade pågått länge, och diskussionen om demokratins former och gränser har fortsatt oavbrutet sedan dess. I Kjells föreläsning diskuterar han vilka krafter som har varit pådrivande för att fördjupa demokratin — och varifrån hoten mot den har kommit.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Kerstin Holmstén, 070-398 18 14, tetta_eriksson@hotmail.com
Covid-19: vår senaste pandemi i perspektiv
Föreläsare: Lars Blad
Datum och tid: Torsdag 8 december, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Lars Blad studerade ryska och öststatskunskap vid Försvarets Tolkskola och Uppsala universitet. Därefter utbildade han sig till läkare med första underläkaråren vid Härnösands sjukhus. Kunskapskombinationen ryska och infektionsmedicin öppnade för flera uppdrag under Sovjetunionens sönderfall, då
många fruktade en våg av HIV och tuberkulos. Lars deltog när Östersjöområdets länder samarbetade vid hotbildsförändringar vad gäller smittsamma sjukdomar. Han har varit konsult för WHO i Centralasien för handlingsplaner vad gäller antibiotikaresistens. Under många år hade Lars uppdrag som smittskyddsläkare inom
flera landsting. Han har följt och arbetat intensivt mot covid-19. Härnösandsbo med intresse för friluftsliv – kajakpaddling!
Innehåll: Lars föreläser om covid-19 utifrån erfarenheter från svenskt myndighetsarbete. Han tar upp de olika pandemifasernas tidslinje med särskilt fokus på den dramatiska våren 2020. En slutbedömning för Sveriges covid-handläggning, när har vi den? Hur är balansen mellan ”soten” och ”boten”. Den explosiva kunskapsutvecklingen – hur nådde den fram? Hur har stegen varit mellan WHO och vetenskapssamhället och fram till praktisk sjukvård. Lars jämför covid-19 med tidigare pandemier och influensavirus. Vilka lärdomar kan dras för framtiden?
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com