Rävbacken – att väcka en mammutstäpp utanför Uppsala till liv
Datum och tid: Torsdag 23 januari, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Emil Nilsson är doktor i växtekologi och redaktör för Svensk Botanisk tidskrift. Han ansvarar också för Naturpodden.
Innehåll: Rävbacken, en åkerholme i Uppland – stor som fyra fotbollsplaner, var för tio år sedan helt igenvuxen av gran. Emil Nilsson bestämde sig, tillsammans med familj och grannar, för att med egna händer göra en insats för den biologiska mångfalden. Emil har skrivit en bok där vi får följa arbetet, år för år, och hur de stegvis gör Rävbacken till den plats den är idag – en öppen ängs- och hagmark där mer än 374 arter lever. I boken förmedlas också ängsmarkernas långa historia, som börjar för 34 miljoner år sedan och slutar med dagens förlust av biologisk mångfald.
Restaureringen av Rävbacken har han gjort på fritiden tillsammans med sin fru och två grannfamiljer. Emil kommer att visa bilder och filmer från Rävbacken, samtidigt som vi får höra om hur människor och kor har varit avgörande för ängarnas mångfald i Skandinavien.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Bengt Schibbye, 070 6665210; bengt@schibbye.se
Storm och stiltje i hjärnan
Datum och tid: Tisdag 28 januari, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Lars Forsgren var under 25 år professor i Neurologi vid Umeå universitet och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus. Hans forskning har berört främst epilepsi och Parkinsons sjukdom, men även ALS och MS. Hans inriktning har varit främst orsaker, förekomst och faktorer som kan påverka sjukdomsförloppen.
Innehåll: Hjärnan är kroppens mest komplexa organ, ibland går det snett och sjukdomar uppstår – alltifrån beskedliga och övergående till allvarliga och dödliga. Hjärnans funktion presenteras och följs av en beskrivning av nämnda sjukdomar. Hur ser framtiden ut? Finns bot?
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com
Röda jättar, vita dvärgar och svarta hål – om stjärnors liv och död
Datum och tid: Tisdag 4 februari, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: KG Karlsson, astronom och författare, tidigare professor vid Mittuniversitetet.
Innehåll: Ingenting varar för evigt! De senaste åren har forskare kunnat se längre och mer detaljerat ut i universum. Det har gett helt ny kunskap om universum och stjärnornas liv. De kan visserligen lysa i miljoner eller miljarder år, men slutligen tar ”bränslet” slut, och stjärnans dödskamp börjar. Hur den slutar avgörs i huvudsak av stjärnans ursprungliga storlek.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Bengt Schibbye, 070 6665210; bengt@schibbye.se
Spanien möter Amerika
Datum och tid: Torsdag 13 februari, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Anders Olsson, docent i engelska, Mittuniversitet
Innehåll: Föreläsningen börjar med den så kallade upptäckten av Amerika, och den europeiska koloniseringen av de amerikanska kontinenterna. Närvaron av Spanien i Amerika tar sig sedan många uttryck. I föredraget belyser Anders tre perspektiv: Nya Spanien, New Orleans och García Lorcas diktsamling Poet i New York. Alltså för det första makroperspektivet Latinamerika och det spanska imperium som faktiskt existerade i ungefär tre hundra år. Därefter talar Anders om det kosmopolitiska New Orleans, som under en period i slutet av 1700-talet var en del av detta imperium, vid den tiden kallat El Norte – Det Norra. Slutligen berättar han om närvaron av en spansk poet, Federico García Lorca, i det modernistiska New York under 1920-talet.
Hur de tre vitt skilda perspektiven kan förenas under rubriken ”Spanien i Amerika”, blir några avslutande funderingar i föredraget.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Agnetha Höglund Sjölander, 070-5280854, agnethahs@gmail.com
Nya material från träd – ett bidrag till hållbar utveckling
Datum och tid: Torsdag 20 februari, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Lars Berglund är professor i trä och träkompositer vid Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Lars har utbildning från University of Massachusetts, Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet. Han är även verksam vid Wallenberg Wood Science Center som är ett gemensamt forskningscentrum mellan KTH, Chalmers och Linköpings universitet.
Innehåll: Miljöförstöring och växthuseffekt gör att vi inte kan fortsätta slösa med energi. Svensk skog har möjligheter att bidra till hållbar utveckling. Ska vi fortsätta använda skogen till sågtimmer och förpackningsmaterial, eller finns det bättre alternativ? Är det bättre om skogen står kvar?
På KTH arbetar man med nya material från träd. Försök görs att förutsättningslöst skapa nya material och produkter. Några exempel är nanofibrer och nanopapper, genomskinligt trä, träbatterier, skum-material från träfibrer, starka kompositmaterial och geler för biomedicinsk användning. Föredraget handlar om alla möjligheter som finns med trä, men också om begränsningar som alla ingenjörer måste ta hänsyn till.
KTH har som sin främsta uppgift att utbilda kunniga ingenjörer. Man bedriver också forskning, bl.a. i samarbete med Mittuniversitetet. En del av föredraget handlar om ett samarbete mellan KTH och Mittuniversitetet som nyligen inletts.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Gudrun Lindberg, 070-653 41 32, gudrun.lindberg53@gmail.com
Människan, klockan och tiden
Datum och tid: Onsdag 26 februari, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Michael H Lindgren är fil. dr. i teknik och social förändring, civilingenjör, författare, samt tvärvetenskaplig forskare och lärare inom idé-, teknik-, naturvetenskaps- och innovationshistoria. Han är även designer och byggare av maskiner från historien. Han har varit verksam bland annat som högskolelektor, utställningsansvarig på Tekniska museet, projektledare på Teknorama science center och gästforskare på Massachusetts Institute of Technology.
Innehåll: Välkommen till en resa i tiden – om tiden! En berättelse om människans uppfattning av tiden och om hur vi har försökt förstå och fånga den.
På medeltiden kom den mekaniska klockan. Nunnor och munkar väcktes av en klingande maskin, och snart kunde alla se och höra tiden gå i kyrkornas torn. Kyrkans män lät sig gärna porträtteras med ett ur – uret var en statussymbol långt före vår tids dyrbara Rolexklockor! Hör om engelsmannen John Harrisons strävan att vinna det ärofyllda Longitudpriset, instiftat 1714, och om hans fascinerande resa från okänd landsortsurmakare till en världsberömd och högt aktad man. Hör också den spännande historien om föreläsarens forskning med syfte att till Heliga Birgitta-jubileet 2003 rekonstruera ett klosterur från 1400-talet.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Agnetha Höglund Sjölander, 070-5280854, agnethahs@gmail.com
Ådalen 31
Datum och tid: Tisdag 4 mars, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Bo R Holmberg tidigare lärare i svenska och engelska, författare. Bo har skrivit en mängd böcker, varav många tar avstamp i Ådalens dramatiska historia. I åtta historiska kriminalromaner berättar han om Örnsköldsviks historia, från 1840-tal till 1950-tal.
Som dramatiker var Bo med och skapade musikalen En vacker dag, 2004 (om Ådalen 31) och skrev manus till Vredens dagar, 2017 (om Sandökravallerna 1907 och Hungermarschen 1917). Han har belönats med bland annat Birger Norman-priset, Astrid Lindgren-priset och Augustpriset.
Innehåll: I sin föreläsning kommer Bo att, med stöd av särskilt Roger Johanssons forskning och Birger Normans bok, Ådalen 31, skildra förloppet de dramatiska dagarna i maj 1931. Han kommer också att teckna bakgrunden och visa på de mänskliga och politiska följder skotten i Ådalen fick. Dessutom kommer han att berätta om de konstnärliga uttryck händelsen lett till i böcker, teater, film och musik.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Kerstin Holmstén, 070-3981814 tetta_eriksson@hotmail.com
Från Somaliland till gängbrottslighet
Datum och tid: Torsdag 20 mars, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Josef Wiklund, polismästare och polisområdeschef i Västernorrland. Josef har varit chef sedan 2006 inom polisen. och var den första lokalpolisområdeschefen i Medelpad sedan den stora omorganisationen av polisen 2015. Han har som chef jobbat för en transparent och synlig polis, som värdesätter det brottsförebyggande arbetet. Från våren 2021 till våren 2022 tjänstgjorde Josef i FN som strategisk polisrådgivare i Somaliland.
Innehåll: Josef kommer att berätta om erfarenheterna av arbetet i Somaliland. Han kommer också att ge oss en lägesbild av hur arbetet mot den organiserade brottsligheten i Medelpad fortsätter.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Kerstin Holmstén, 070-3981814, tetta_eriksson@hotmail.com
Landet utanför – Sverige och kriget 1939 – 1945
Datum och tid: Tisdag 25 mars, kl 13.00–15.00
Om föreläsaren: Henrik Berggren är historiker och prisbelönad författare. Tidigare kulturchef och ledarskribent på DN. Henrik har nu skapat ett storverk, en trilogi om 1 400 sidor om Sverige under andra världskriget, där storpolitik och vardagsliv får löpa parallellt.
Innehåll: Henrik Berggren tilldelades Stora Historiepriset 2024. Ur juryns motivering: ”Med kunskap och schwung lyckas Berggren skapa en berättelse om Sverige under andra världskriget där freden ska säkras genom en balanserande anpassningspolitik. Storpolitik och vardagsliv får löpa parallellt. Så får Per Albin Hansson och Torgny Segerstedt dela sidor med Astrid Lindgren och Karl Gerhard, hembiträden och landsfiskaler. Fram träder ett Sverige som betraktas med historikerns efterkloka analys och samtidens levande, strävande, drömmande, älskande, ömsom modiga och ömsom bristfälliga människor.”
Henrik kommer också att beröra öden och insatser av Rickard Sandler, utrikesminister på 1930-talet, och Raoul Nordling, affärsman och generalkonsul i Paris under kriget.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com
Beatles – världens största grupp
Datum och tid: Torsdag 3 april, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Åke Dahlbäck är, förutom pensionerad lärare, även jazzmusiker och skribent samt medarbetare i Yippie med fotografier från det gamla Härnösand.
Innehåll: Åke berättar om de fyra grabbarna från Liverpool, hur de kom att lägga världen för sina fötter och inte minst hur de kom att dominera ungdomskulturen för en hel generation.
Vi möter John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr från barndomen i Liverpool, deras trevande försök att spela skiffle, mötet med rockmusiken, turnerandet, låtskrivandet och det makalösa arbetet i Abbey Road-studion tillsammans med George Martin.
Under de åtta år som gruppen verkade tillsammans fanns tyvärr även droger och ekonomiska dispyter. Efter att gruppen splittrats fortsatte sedan deras karriärer som soloartister eller i andra grupper.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Anita Ljunglöf, 070 3338476, anita.ljunglof@gmail.com
Räddningstjänst i krig – erfarenheter och lärdomar från Ukraina
Datum och tid: Måndag 14 april, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Mari Olsén är utbildad brandingenjör. Hon har även examen från Försvarshögskolan i ämnet ledarskap under svåra förhållanden. Mari arbetar idag som beredskapshandläggare på kansliet vid östra civilområdet och har arbetat med såväl forskning om räddningstjänst som operativt inom räddningstjänsten.
Innehåll: Den kommunala räddningstjänsten är en viktig del i skyddet av civilbefolkningen och mycket arbete pågår för att öka dess förmåga under höjd beredskap. Samtidigt pågår Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Den ukrainska räddningstjänsten har under lång tid stått inför en mycket kraftig belastning. Så vad kan vi ta med oss från deras arbete i vår egen utveckling? En övergripande erfarenhet därifrån är att den ryska krigföringen, i strid med folkrätten, inte begränsar sig till militära mål utan även riktar sig mot civilbefolkningen och civil infrastruktur. Detta medför ett behov av sök och räddning av personer i raserade byggnader, men även hantering av minor och oexploderad ammunition.
Erfarenheter från den ukrainska räddningstjänsten och även andra områden ger oss viktiga insikter för uppbyggandet av det svenska civila försvaret.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Gudrun Lindberg, 070-653 41 32, gudrun.lindberg53@gmail.com
Islam i historia och samtid
Datum och tid: Tisdag 22 april, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap. Simon är föreståndare för IMS-institutet för forskning om mångreligiositet och sekularitet vid Södertörns högskola och har i huvudsak forskat om islam i Sverige. Han har även gett ut böcker, till exempel De kommer att vara annorlunda svenskar och Det monoteistiska landskapet.
Innehåll: Här finns möjlighet att lära sig mer om världens näst största religion och även ställa frågor om islam.
Detta är den första föreläsningen av två. Under dessa två föreläsningar följer vi islam från dess tidiga historia genom förändringar, konflikter, problem och nya inriktningar – fram till vad islam är idag.
Föreläsning 1: Från Muhammed till Tusen och en natt. Vem var Muhammed, vad är Koranen och vad vet vi om islams tidiga historia? Vad är en kalif och ett kalifat, och hur utvecklades kalifaten till att bli några av världens viktigaste kulturcentra under medeltiden? I denna föreläsning får vi höra om islams uppkomst och tidiga historia från Mohammed över splittringen mellan sunni- och shia-islam till Bagdad-kalifatets fall år 1258.
Föreläsning 2 ges hösten 2025.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Anita Ljunglöf tel 070-3338476, anita.ljunglof@gmail.com
Bli säker på nätet
Datum och tid: Tisdag 29 april, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Margaretha Eriksson är civilingenjör i elektroteknik och har en masterutbildning i informationsbearbetning, informationssäkerhet och cybersäkerhet. Margaretha undervisar i dessa ämnen. Hon är en IT-veteran som kom i kontakt med IT redan i mitten av 70-talet. På den tiden arbetade man med programmering med hjälp av hålremsor, och kommunikation med IBM:s stordator via telefonmodem.
Innehåll: Här får du reda på hur du kan använda mobiltelefon och dator på ett säkert sätt, när du handlar på nätet eller håller kontakt med nära och kära. Du får lära dig att känna igen de vanligaste sätten som bedragare använder för att lura dig på pengar, och vad du kan göra för att undvika att gå på deras bedrägeriförsök. Kom ihåg att bedragarna alltid är ute efter dina pengar! Du får också reda på vad du kan göra om du känner dig pressad, stressad eller osäker av någon person som tagit kontakt med dig via mobilen eller datorn. Margaretha går till sist igenom vad du kan göra om du trots allt blivit lurad, och varför det är viktigt att polisanmäla bedrägeriförsök.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Anita Ljunglöf tel 070-3338476, anita.ljunglof@gmail.com
Isen smälter – skogen brinner
Datum och tid: Tisdag 6 maj, kl 13.00-15.00
Om föreläsarna: Anita och Gustaf Forssell, historiker, författare och konstnärer.
Innehåll: Anita och Gustaf har under sina många arktiska resor steg för steg kunnat se hur klimatförändringarna har påverkat livsbetingelserna för människor och djur. I ord, bild och ljud vill de förmedla upplevelsen av smältande glaciärer, tinande permafrost och brinnande skogar. Bilderna ovan visar den smältande glaciären vid Glacier Bay och brandrök på väg in i Alaska längs Top of The World Highway.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Kerstin Holmstén, 070-3981814, tetta_eriksson@hotmail.com
Ångermanälvens historia under 10 000 år
Datum och tid: Torsdag 15 maj, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Lars Högberg hembygdsforskare. Lars har under lång tid studerat Härnösand och dess omgivningar. Han har medverkat i olika projekt om till exempel Härnösands maritima arv och i bildandet av Höga Kusten som världsarv.
Innehåll: Efter Lars två tidigare föreläsningar om “isälven” och “invandrarna” under de första 8 000 åren fortsätter vi med de nästa 1 600 åren.
Nybyggarna: De första bönderna odlar upp älvens stränder under järnåldern år 01100. Vikingahövdingar och handelsmän färdas på älven och vidare ut i världen.
Maktens män: Kyrkan och kungamakten grundar Svea rike under medeltiden 1100-1600 e.kr. Biskopar och fogdar bygger upp en maktstruktur längs älven och skattlägger folket.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Anita Ljunglöf tel 070-3338476, anita.ljunglof@gmail.com