Våren 2025 Månadsmöten

OBS! Alla månadsmöten är avgiftsfria och kräver inte heller att man bokar i förväg. Det är bara att komma – om man är medlem i HPU!

Alla möten börjar kl 13.00 och pågår cirka en timme.


Militär utveckling i Västernorrland

Datum och tid: Tisdag 14 januari, kl 13.00

Om föreläsaren: Jens Persson, planeringschef vid Västernorrlandsgruppen. Jens är officer sedan 1983 och har en bakgrund i marinen och amfibiekåren. Nu tjänstgör han i Norra Militärregionen vid Västernorrlandsgruppen i Härnösand.

Innehåll: Jens Persson kommer att prata om omvärldsläget och hotbilder. Hur kriget i Ukraina har påverkat oss, och hur det kommer att fortsätta påverka oss som nation.

Han tar också upp militär verksamhet i Västernorrland i stort – vad som sker nu och vad som kan ske i framtiden.

Jens pratar också om stridskraften Hemvärnet. I samband med Sveriges anslutning till Nato har stridskraften Hemvärnets uppgifter redan nu förändrats. Ytterligare förändring av uppgifter är att vänta. De grundläggande förmågorna att kunna skydda och bevaka kommer att finnas kvar, men i en ny kontext.


Dockstavarvet – 120 år i år

Datum och tid: Tisdag 11 februari, kl 13.00

Om föreläsaren: K-A Sundin, tidigare VD och styrelseordförande i Dockstavarvet AB.

K-A började sin bana med att utbilda sig till sjökapten och arbetade bland annat i Svenska Amerikalinjen och Svenska Lloyd under 70-talet. Han började 1975 som VD på Dockstavarvet. K-A har fortfarande kvar engagemanget, nu som senior rådgivare.

Innehåll: Varvet startades 1905 av Nils Sundin. År 1969 byggdes den första båten i aluminium – en produkt som sedan dess erövrat världen. Sedan 1990 har varvet levererat närmare 300 snabbgående aluminiumbåtar till försvars-, lots- och sjöräddningsorganisationer i 12 länder på tre kontinenter. Hur kan ett så litet varv klara sig i den globala konkurrensen?


Dräktlyx i Ångermanland – ”förfärande yppighet i kläder”

Folklig modeklädsel i Ångermanland 1810-1860 – bouppteckningar berättar

Datum och tid: Tisdag 11 mars, kl 13.00

Om föreläsaren: Yvonne Öberg är privatforskare inom den folkliga modeklädseln i Ångermanland. Hon har studerat bouppteckningar och andra handlingar som ger en insyn i förhållandena i den ekonomisk-sociala allmogemiljön under första halvan av 1800-talet.

Innehåll: Hur klädde sig allmogen i Ångermanland under 1800 talets första hälft? Ett sätt att få svar på den frågan är att studera bouppteckningar. Hur spreds material, modeimpulser och tillgänglighet av köpetyger i landskapet? Hur påverkade borgerskapet, skråväsendets upphörande, västgötaknallar och spetsgångare, och varför hade strandfiskarna ett varulager? Yvonne kommer att berätta mer om sin forskning och vad som hittills framkommit.


Viktor Lundgren – trädgårdsdirektör och fotograf

Datum och tid: Tisdag 8 april, kl 13.00

Om föreläsaren: Björn Grankvist, tidigare fotograf vid bland annat Västernorrlands Allehanda och Länsmuseet Västernorrland berättar om härnösandsprofilen Viktor Lundgren.

Innehåll: Många kanske minns Viktor Lundgren som mannen med det vita och yviga håret och skägget, och många har säkert gjort studiebesök under skoltiden i hans trädgård på Artillerigatan.

Viktor föddes i Taxinge Mariefred 1884 och avled i Härnösand 1967. Han började som trädgårdsbiträde och utbildade sig senare till trädgårdsmästare, med fröbutik och odlingar.

Viktor Lundgren hade 4 passioner i livet: blommor och plantskola, resor, fotografering och föredrag. Hans passioner märks vid genomgång av hans bilder, som hamnade på Länsmuseet Västernorrland. Viktors engagemang i Härnösands fotoklubb ökade med all säkerhet hans intresse för foto. År 1931 fick han DN:s stora fotopris och han fick även tre andra utmärkelser. Den stora framgången kom när han började fotografera för Svenska Turistföreningen, vilket resulterade i cirka 8 000 bilder som finns i deras arkiv. Han hade även ett engagemang inom IOGT, vilket kanske kan förklara hans intresse för folkbildning, och han var en eftertraktad föredragshållare som gärna talade mycket och länge, som en del påpekat. Björn Grankvist har fastnat för Viktors sätt att entusiasmera med bilder, framför allt hans handkolorerade skioptikonbilder. Dessa satte färg på föredragen under en tid innan färgdia introducerades och blev det dominerande mediet i bland annat föredrag. På Länsmuseet Västernorrland finns merparten av Viktors bildsamling, varav ca 30 000 digitaliserade, och 15 000 finns på andra museer.


Svart som en änka, vit som en svan – en hyllning till Allan Edwall

Datum och tid: Tisdag 13 maj, kl 13.00

På scenen: Jan Peder Forsberg, sång och berättare. Jörgen Sundeqvist, en av Europas bästa dragspelare. Patrik Grundström, mycket anlitad och meriterad kontrabasist.

SVART SOM EN ÄNKA, VIT SOM EN SVAN. I år är det 100 år sedan Allan Edwall föddes i byn Hissmofors i Jämtland. Han kom med sin musik, sina underfundiga texter och sitt skådespeleri att bli en av Sveriges mest kända och uppskattade skådespelare inom musik och teater. Älskad av många och barnens favorit, men han var också en helt underbar visdiktare och en stor poet. Vi får höra en varm föreställning med mycket humor, med 15 av Allans underbara sånger, och med små berättelser, anekdoter och monologer mellan sångerna.

Lokal: Teatern Stora scenen

HPU bjuder på fika.